• header_buzzmij-3l

Leven zonder digitale sporen?

Het lijkt op dit moment wel een trend om te verdwijnen, of tenminste om het te proberen. Zo deed NRC-Next redacteur Thomas Rueb een poging om drie dagen door Nederland te reizen zonder dat hij gevonden werd en schreef Frank Mulder recentelijk in De Groene Amsterdammer over zijn pogingen om minder vindbaar te worden op het internet. In de documentaire ‘Erasing David’ gaat David Bond nog net iets verder,  zijn plan is om twee weken lang onvindbaar te blijven voor twee privé detectives die hij zelf heeft ingehuurd. Hij reist door verschillende landen en doet er alles aan om zijn reis en zijn acties zo geheim mogelijk te houden. Sinds het NSA schandaal zijn veel mensen zich meer bewust van het feit dat bijna alle informatie over ons wel ergens wordt opgeslagen, en is er een beweging ontstaan die probeert om deze constante controle door bedrijven en instanties tegen te gaan. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om geen digitale sporen achter te laten? En hoe doe je dat dan?

ICT-en-forensisch-onderzoek

Hoewel je er tegenwoordig nooit honderd procent zeker van kunt zijn dat je gegevens niet ergens worden opgeslagen, zijn er zeker stappen die je kunt ondernemen om minder gegevens op het web achter te laten. Deze stappen kun je zo uitgebreid en ingewikkeld maken als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld als internet browser Firefox gebruiken en hier enkele toepassingen op installeren, zo worden niet al je zoekopdrachten geregistreerd en kun je een eventueel geblokkeerde websites bezoeken. Voor je e-mails kun je een encryptie maken, dit is een techniek die een slot over je berichten heen legt en ervoor zorgt dat alleen de ontvanger het bericht kan openen met de juiste sleutel. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt allemaal reuze mee. Mocht je er echt niet uit komen dan kun je altijd nog deelnemen aan een cryptoparty, bijeenkomsten waar je onder begeleiding van ‘goede’ hackers precies kunt leren hoe al deze dingen werken.

Geïnteresseerd in dit onderwerp? Lees het artikel door Frank Mulder uit de Groene Amsterdammer of kijk op de website van de documentaire Erasing David.