• header_buzzmij-3l

Duitsland oder dataland?

Enkele maanden geleden klapte Edward Snowden uit de school; de Amerikaanse National Security Agency weet veel meer over ons dan we dachten. Onder het mom van het geheime programma PRISM gaven bedrijven als Google, Microsoft, Facebook en Skype  gegevens over hun gebruikers door aan de Amerikaanse overheid. Daarnaast heeft de NSA op grote schaal telefoons afgeluisterd, internet gegevens afgetapt en meegekeken met wat er gebeurt in ‘de cloud’.

Duitsland oder dataland?

Het NSA schandaal riep zeer uiteenlopende reacties op binnen Europa. Vanuit het Verenigd Koninkrijk leek David Cameron niet onder de indruk, terwijl de Braziliaanse president Dilma Rousseff Amerika beschuldigde van het bespioneren van Braziliaanse bedrijven om economische en financiële redenen. Ook Neelie Kroes, Europees Commissaris van de digitale agenda, was niet te spreken over de handelingen van de Amerikaanse overheid. Ze noemde het niet alleen een schending van mensenrechten, maar wees ook op de grote verliezen die Amerikaanse bedrijven gaan leiden als gevolg van acties van de NSA. Dit doordat veel Europese bedrijven zich niet langer veilig voelen bij een Amerikaanse cloud server, en daarom massaal op zoek zijn gegaan naar een Europees alternatief.

147126.image0

Vooral in Duitsland is geschokt gereageerd op het schandaal, nadat bekend werd gemaakt dat zelfs Angela Merkel werd afgeluisterd door de Amerikanen. Duitse burgers kozen er vervolgens massaal voor om hun Amerikaanse e-mail servers op te zeggen en over te stappen naar servers in eigen land, wat een verstandige beslissing lijkt te zijn. Duitsland is namelijk het enige Europese land dat zich nooit volledig heeft aangesloten bij de Safe Harbor wetgeving, waarin data uitwisseling tussen Amerikaanse en Europese bedrijven en overheden is vastgelegd. Dit betekent concreet dat Duitsland uitwisseling van gegevens met de Amerikaanse overheid kan weigeren (en dit ook doet) en dus qua data minder gevoelig is voor de afluisterpraktijken van de NSA.

Al met al ontwikkelt Duitsland zich in een rap tempo tot een walhalla voor data opslag. Informatie die is opgeslagen in een Duitse cloud is nauwelijks bereikbaar voor de NSA, wat ervoor zorgt dat veel bedrijven en particulieren tegenwoordig kiezen voor Duitsland als het gaat om het veilig houden van hun informatie.

Ook Buzzmij heeft sinds deze week haar data oostwaarts verplaatst naar een datacenter in Wuppertal. Klanten van Buzzmij hoeven zich dus niet druk te maken om de veiligheid van hun gegevens!